Niklas Pokki

 

niklas-pokki-square

Syntymävuosi: 1976

Kotipaikkakunta: Helsinki


1. Minkä ikäisenä aloitit pianonsoiton?

Aloitin 7-vuotiaana. 

2. Miten päädyit juuri pianoon etkä johonkin toiseen instrumenttiin? Soittiko perheessäsi joku muu? 

Suvussani ei ole muita muusikoita. Meillä oli kuitenkin piano kotona, ja minusta oli mukavaa soittaa sillä tuttuja lauluja korvakuulolta. Vanhempani ajattelivat, että saattaisin pitää pianon soittamisesta ja laittoivat minut tunneille. Soitin pienenä hiukan viulua ja myöhemmin melko pitkään klarinettia, mutta en koskaan muodostanut niihin yhtä vahvaa suhdetta kuin pianoon. 

3. Mitä pianonsoitto merkitsee sinulle?

Kaikki mikä liittyy pianoon ja pianomusiikkiin on tärkeää minulle. Olen kiinnostunut pianomusiikin historiasta, analyysistä, harjoittelumetodeista ja opetuksesta ja järjestän pianofestivaalia. Olen aktiivinen pianokoulutuksen kehittämisessä sekä meillä Nuorten pianoakatemiassa että Sibelius-Akatemiassa, jossa aloitan pian pianomusiikin aineryhmän johtajana. 

4. Kaikkien aikojen minulle merkittävin kappale?

Niitä on paljon, mutta jos pitää valita yksi, niin sanon Schubertin Wanderer-Fantasia.  

5. Mieleenpainuvin mestarikurssituntini, jossa olin itse oppilaana. Miksi jäi mieleen?

Niitäkin on paljon. Mutta Professori Emanuel Krasovskyn tapaaminen 90-luvun puolessavälissä Suolahden kursseilla johti moniin hienoihin elämyksiin. Osallistuin monille hänen mestarikursseilleen, ja hänen opetuksensa vaikutti paljon suhteeseeni musiikkiin tulkintataiteena. Erityisen mieleenpainuvia olivat kurssit Israelissa. Siellä opetti Krasovskyn lisäksi paljon muitakin merkittäviä opettajia. Sekä opiskelijoiden että opetuksen taso teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. 

6. Mieleenpainuvin esiintymiseni. Miksi? 

Valitsen Beethovenin Keisarikonserton, kuten Teppokin. Soitin sen Baden-Badenin Filharmonikkojen kanssa Saksassa kahteen eri otteeseen. Ensinnäkin orkesteri oli todella inspiroiva ja toiseksi tunsin, että onnistuin erittäin hyvin. Se oli hyvin palkitsevaa. Ja onhan konserton solistina esiintyminen yleensäkin ehkä hienointa maailmassa!  

7. Miksi koit tärkeäksi NPAn perustamisen?

Nuoria lahjakkuuksia tukevan hankkeen perustaminen oli vilahdellut keskusteluissa Tepon ja Antin kanssa varmaan jo viime vuosituhannen puolella. Vuonna 2013 aika oli viimein kypsä. Nuorten pianoakatemiaa tarvitaan, jotta voidaan ylläpitää ja kehittää suomalaisen pianonsoiton tasoa. Näyttää myös siltä, että pianoakatemian toiminta tuottaa erittäin hyviä tuloksia. Nuorilla on hyvä yhteishenki, he ovat inspiroituneita ja he oppivat toisiltaan. Ja edistyvät todella hurjaa vauhtia.  

8. Minkä ohjeen haluaisit antaa Nuorten pianoakatemialaisille/nuorille pianisteille tulevaisuutta varten?

Hyvä pianisti tarvitsee monia taitoja. Vaikka suuri osa pianistin työstä liittyy siihen, että hiotaan konserttikappaleita ja opetellaan uusia teoksia mahdollisimman nopeasti, on paljon muutakin välttämätöntä pianismin ja muusikkouden kehitykselle. Analyysia ja musiikin teoriaa pitäisi tuntea niin hyvin, että sitä voisi käyttää hyväksi omassa harjoittelussaan. Säveltapailu, prima vista -soitto sekä musiikin historian, kulttuurihistorian ja ohjelmiston tuntemus ovat myös todella tärkeitä. Niinpä neuvoni on: kehitä itseäsi monipuolisesti!