Antti Siirala

 

siirala-s

Syntymävuosi: 1979

Kotipaikkakunta: München


1. Minkä ikäisenä aloitit pianonsoiton? 

Pianotunneilla aloin käydä 6-vuotiaana. Sitä ennen räpelsin omaehtoisesti isän flyygeliä.  

2. Miten päädyit juuri pianoon etkä johonkin toiseen instrumenttiin? Soittiko perheessäsi joku muu? 

Molempien vanhempien lisäksi myös isovanhemmistani useimmat ovat muusikkoja, joten musiikilta oli sinänsä vaikea välttyä. Jostain syystä en koskaan edes kiinnostunut muista instrumenteista kuin pianosta, joka on myös isäni soitin. 

3. Mitä pianonsoitto merkitsee sinulle?

Ensin soittaminen oli harrastus, sitten siitä tuli työ, joka nykyään sisältää oman harjoittelun ja esiintymisen lisäksi nuorten pianistien opettamista viikottain. Tämän lisäksi monet ystäväni sekä puoliso ovat jollain tavalla kosketuksissa pianoon ja musiikkiin. Eli vastaus kysymykseen: paljon merkitsee.  

4. Kaikkien aikojen minulle merkittävin kappale? 

Hankala valita yhtä ainoaa. Saivartelen, koska ei kysytty nimenomaan pianokappaletta, ja vastaan Brahmsin sinfonia 2, 3 tai 4 (en osaa päättää mikä).

5. Mieleenpainuvin mestarikurssituntini, jossa olin itse oppilaana. Miksi jäi mieleen? 

Luultavasti Murray Perahian vierailu Sibelius-Akatemiassa 90-luvulla. Syy ei ollut niinkään oma pianotuntini (joka sekin oli varmaan oikein hyvä, mutta josta muistan aika vähän). Perahian intohimoinen suhtautuminen musiikin analyysiin inspiroi kurssin jälkeen perehtymään asioihin uudelta kantilta ja vaikutti omaan musiikilliseen ajatteluuni pitkällä tähtäimellä paljon. 

6. Mieleenpainuvin esiintymiseni. Miksi? 

Tässäkin on vaikea valita yhtä, mutta esim. Beethovenin ensimmäinen pianokonsertto Wienin Musikvereinin kultaisessa salissa 18-vuotiaana (kilpailun finaalissa) oli aika erilainen tilanne kuin mitä aiemmin oli tullut vastaan.  

7. Miksi koit tärkeäksi NPAn perustamisen?

Teini-ikäinen pianisti hyötyy valtavasti kontaktista tosissaan soittaviin kavereihin ja erilaisiin opettajiin, jotka NPA pystyy tarjoamaan myös pienemmillä paikkakunnilla asuville opiskeijoilleen. Tämä oli pääajatus NPA:n perustamisen taustalla ja tähänastisen perusteella voimme olla ylpeitä idean toimivuudesta!  

8. Minkä ohjeen haluaisit antaa Nuorten pianoakatemialaisille/nuorille pianisteille tulevaisuutta varten? 

Olkaa uteliaita: pianon ja musiikin kautta voi oppia historiaa, säveltämistä, matematiikkaa, ergonomiaa, analyysia, improvisointia, psykologiaa ja vaikka mitä muuta.